lördag 28 juni 2014

Paus

Festligt...!

Kroppen verkar, lagom till sommaren, valt att ta en paus i uppdraget som fungerande förpackning för inneboende energin. 

Nacken har något som av kiropraktorn liknades vid ryggskott, men i nacken, och som självklart ger en fantastisk huvudvärk. Ryggen håller på och bygger upp en sällan skådad muskelinflammation. Blåmärken ploppar upp som svampar här och var och huden är dessutom lite extra öm. 

All ledig tid ägnas därför åt horisontalläge på värmedyna eftersom det är det minst smärtsamma sättet att leva just nu...

Som om detta inte vore nog så har känslorna fått spel. Minsta lilla får tårkanalerna att jobba för högtryck. Trisskrapet i TV4, reklamfilmer, musik, YouTube-klipp med söta katter och bebisar, Undercover Boss, Here comes Honey Boo-Boo - glatt, sorgligt eller rena skräpet spelar ingen roll, känslorna svallar och jag gråter. 

Fasar för den dag allt exploderar för att någon på jobbet skojar med mig eller nån kund är lite extra jobbig... Jag vet liksom inte hur jag ska göra för att tömma de där tårkanalerna ordentligt, rensa ut känslorna för jag tycker inte jag har något att vara ledsen eller frustrerad över. Många gånger är tårarna för att jag gläds med det jag ser, inte av sorg, men det är nog så irriterande ändå...

  

söndag 15 juni 2014

7 sorter och lite till

Jag hade ju en idé om att jag skulle baka lite... Någonstans på vägen tror jag det gick aningen över styr, för det blev en ganska... produktiv vecka. 

Sju sorters kakor, drömrulltårta, bullar och en vinbärskaka. 

Jag äter inte särskilt mycket kakor och bullar... maken är på diet... så nu är frysen fylld med bjudfika om någon kommer hit och vill ha något gott!


Det blev "gömmor" med Dumlekola alt nougat - en mördegskaka som jag lägger en halv Dumlekola eller en bit dubbelnougat i, rullar till bollar och lägger i små kakformar. 


Jordnöts- & havrekakor som är försvinnande goda, lagomt söta och lite halvsega i mitten (och lätta att göra).


Min egen favorit - klassiska Brysselkex... fast jag rullar dem inte i färgat socker för det gillar jag inte.


Kokostoppar, eller i mitt fall, kokoskulor i form. De blev inte helt lyckade denna gången för jag använde fel recept, men helt klart ätbara ändå.


Snickersrutor, något alla bara verkar göra som julgodis, men jag tycker man kan äta det året runt och dessa kräver minimal arbetsinsats och bakas ej av i ugnen.


Nöttoppar som jag hade önskat skulle bli lite segare än de blev, men goda ändå. Det är mandel och hasselnötter i dem och tanken är att doppa botten i mörk choklad eventuellt... i alla fall på hälften, så man kan välja vilket man gillar bäst själv.


Hallongrottor som blev nära nog perfekta den här gången. Mycket nöjd med resultatet! Funderar på att göra "äpple- & kanelgrottor" också för det tror jag skulle vara gott...


Drömrulltårta - kan nog vara det godaste som finns! Det är det enda av bakverken jag kommer ha svårt att dela med mig av... så jag lär få baka några omgångar till.


Kardemummabullar, med ordentligt med grovmalen kardemumma, så man känner lite bitar och kan njuta riktigt av smaken!


Till sist blev det en vinbärskaka med kardemumma. Den är också superenkel att göra och går att slänga ihop om någon dyker upp helt oanmäld och man inte har något att bjuda på - eller här i alla fall där alla ingredienser finns hemma...


Allt ligger nu i frysen i burkar, lådor och påsar. En vän fick med sig lite hem till sin familj när hon var här och hälsade på. Jag vet att man inte måste ha småkakor i frysen för de håller sig ändå, men jag tycker de är godare och känns färskare om de inte legat i rumstemperatur i en halv evighet innan man äter... och dessutom äter vi nog mindre av dem när de inte står framme, tillgängligt.

Så nu tror jag att jag bakat klart för ett tag, förutom att jag vill göra en vanlig rulltårta också, med hallon i, men det är ju sånt jag kan göra nån kväll när andan faller på. Mazariner skulle vara gott också, men det vet jag inte om jag har orken till för de är lite bökigare tycker jag - men gott skulle det vara och jag har gjort dem förut så omöjligt är det inte.

Min dator har förresten kraschat och det är lite av katastrof, konkurs! Jag har massor med bilder på hårddisken jag inte hunnit spara över till den externa än, så jag måste plocka ur den och fixa den till en extern istället och överväga att köpa en ny dator, eller, vid de få tillfällen jag faktiskt använder datorn idag (endast vid bildbehandling) dela makens stationära med honom och spara de pengarna till något roligare... jag använder ju faktiskt min iPad mest ändå.

 

söndag 8 juni 2014

Matglad

Eftersom det bara är jag hemma som äter normal mat så lagar jag det som faller mig in - lyxar till det lite, kan man kanske säga, vissa dagar.

Idag körde jag en kylskåpsrensning eftersom jag inte hade lust att gå till affären. Som tur är brukar kylskåpsrens här inte bli så dramatiskt eller otäckt, så idag blev det färskpotatis med välputsad fläskfilé i en kryddig gräddsås. Igår (läs i natt) lyxade jag det med lite räkor och pilgrimsmusslor, som "råkade" finnas i frysen. En frysinventering skulle nog inte skada heller - här behöver ingen gå hungrig på länge och ändå köper jag nytt och mer...

Under veckan som gått har det blivit både citrondoftande pasta med ost- & baconsås och egenodlad oregano, färskpotatis med varmrökt lax och marinerade kidneybönor och en färsk, halvblodig, rostbiff med grillad färskpotatis, tomatgräddsås och sallad. 




Tanken är, om inte latmasken biter sig fast imorgon, att jag ska baka ett gäng olika småkakor och kanske kardemummabullar - självklart inte allt på samma dag, men det är tomt i frysen på bjudfika. Frysen är överfull med kött, fisk, fågel, grönsaker/bär och alla matlådor, men gofika finns det inget förutom några Snickerskakor som är kvar, och jag vill gärna kunna erbjuda nåt när det kommer hem nån (och jag äter gärna nån kaka eller bulle själv också då och då). 

Lusten och tanken att baka "sju sorters kakor" finns där idag, fast jag har inte ingredienserna hemma (och vill fortfarande inte gå till affären), men imorgon vet man aldrig hur landet ligger - då är kanske lusten bortblåst...?