tisdag 13 januari 2015

Gravid med EDS

Jag hade trott att EDS'en skulle innebära en hel del bekymmer vid graviditet, så döm om min förvåning när jag mår bättre än någonsin!

Jag vet att det är tillfälligt, så länge gravidhormonerna är i kroppen, och att EDS'en kommer att komma tillbaka sju resor värre när hormonerna försvinner, för att sen återgå till det normala stadie jag hade innan. Ett jätteskov är alltså att vänta någon gång efter förlossningen, men fram tills dess tänker jag njuta av en så nära smärtfri tillvaro som möjligt.

Jag har läst att personer med EDS kan hamna i en av två kategorier vid graviditet (i stora drag, självklart finns det undantag - alla är vi individer):

- Ena gruppen mår jättedåligt, får mer smärta, svårt att behålla graviditeten, råkar ut för blödningar osv.

- Den andra gruppen, dit jag verkar höra, blir, i princip, fria från sin EDS, eller symptomen, under graviditeten. Smärtan försvinner, blödningsbenägenheten försvinner eller minskas kraftigt, har en helt normal graviditet utan större bekymmer. Denna grupp får dock ett "herre jösses"-skov efteråt, i regel, eller åtminstone tillbaka EDS-symptomen i sin ursprungliga form.

Jag står under bevakning hos läkare på Specialistmödravården och går på täta kontroller där livmoderhals mäts och det kontrolleras att jag inte öppnar mig i förtid.

De utreder även om det blir en naturlig förlossning eller om det är bättre med ett kejsarsnitt för mig och för att komma fram till det ska jag träffa 4 olika specialistläkare som sen tillsammans med läkaren på Specialistmödravården ska besluta om förlossningssätt - jag rättar mig bara efter vad de säger.

Jag tror istället att magoperationen kan ställa till mer bekymmer, i så fall... Jag har ännu inte gått upp något i vikt, men har ju fortfarande en hel del överskottsfett att ta av så de säger att jag inte behöver oroa mig för det, men att ett tillväxtultraljud kommer att göras senare.

De har ju koll på mig, så jag oroar mig faktiskt inte särskilt mycket alls... det får vara sjukvårdens sak - min är att vara positiv och njuta!


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar